Επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) αναλύοντας δεδομένα από συγκρούσεις σωματιδίων στον LHC (Large Hadron Collider), τον περιβόητο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, την πειραματική μεγαμηχανή που κατασκευάστηκε και λειτουργεί στα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας. Πρόκειται για μια υπόγεια κυκλική σήραγγα η οποία φιλοξενεί ένα δαχτυλίδι μήκους 27 χιλιομέτρων και βάθους 100-150 μέτρων κάτω από τα γραφικά λιβάδια της περιοχής. Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα των συγκρούσεων του LHC, του πιο ισχυρού και περίπλοκου επιταχυντή σωματιδίων που κατασκευάστηκε ποτέ, οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν απαντήσεις σε θεμελιώδη και ακόμη αναπάντητα ερωτήματα της Φυσικής.

Σε αυτή τη διημερίδα για Έλληνες εκπαιδευτικούς, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε ζωντανά με ερευνητές που εργάζονται στο χώρο της πειραματικής και της θεωρητικής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, να περιηγηθούμε εικονικά στο πείραμα ALICE, ένα από τα 4 μεγάλα πειράματα του LHC , να εξερευνήσουμε καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που φέρνουν τη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων στη σχολική τάξη και να μάθουμε πως, χρησιμοποιώντας την επιστήμη του πολίτη (Citizen Science) μπορούμε να βοηθήσουμε τους ερευνητές στο CERN να βελτιστοποιήσουν τις αναλύσεις τους για την έρευνα νέων σωματιδίων.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών (ΙΕΣΕ) και την Ελληνογερμανική Αγωγή και υλοποιείται με την υποστήριξη του πειράματος ALICE στο CERN, του Πανεπιστημίου Κρήτης και των Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών FRONTIERS και REINFORCE. H συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθούν βεβαιώσεις στο τέλος της διημερίδας.